Zoeken

Voetsel om van te groeien: een gesprek met mijn gebroken voetVOET: Krak. Ik breek stuk. Als een deel van je linker voet voel ik mezelf verbrijzeld worden onder het gewicht van jouw tennissende lichaam.

LEEN: Ik merk het. Ik voel een heftige pijn ter hoogte van jou en met het tennisraket in mijn hand zijg ik neer. Ik merk onmiddellijk dat steunen op jou voorlopig geen optie meer is. Er is iets grondig mis, linker voet.

VOET: Fysiek bekeken gaat het volgens de normen van een gezond lichaam inderdaad fout met mij op dit moment. Functioneren zoals je het al 39 jaar gewend bent van mij, zit er voorlopig even niet in. Maar zoals je al langer weet: ik ben net als elk ander deel van je lichaam een trouwe signaalgever van stukjes die aan groei toe zijn in de kern van wie je bent.

LEEN: Ja, wellicht, al hoor ik je dat op dit pijnlijke moment nog niet zo graag zeggen. Ik had ook gewoon schoenen kunnen aantrekken voor ik aan het sporten begon, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd.

VOET: Dat is een veronderstelling waard, beste Leen, maar als je de spiegel van een gebroken voet nodig hebt in je leven, zal hij verschijnen. Of je nu je uiterste best doet om die te voorkomen of niet, het leven schotelt je wel een situatie voor waardoor je geconfronteerd wordt met de symboliek van waar ik voor sta.

LEEN: Ik weet diep vanbinnen dat het waar is, mijn beste voet. Ik weet ook dat ik verder met je in gesprek zal gaan over wat je me te vertellen hebt. Ik weet heel goed dat het de enige weg is om (terug) dicht te zijn bij wie ik in wezen ben, en van daaruit de keuzes te maken die 100% resoneren met mijn goddelijke kern: kijken in de spiegels die het leven me presenteert.

Maar nu ga ik eerst even bekomen van de schok, en me laten vertroetelen.

Doorheen de daaropvolgende tijd…

LEEN: Ik lig wakker van jou, voet. Je voelt pijnlijk aan en ik kan niet slapen. Je laat je duidelijk voelen. Het lijkt nogal dringend te zijn wat je me te vertellen hebt?

VOET: Lieve Leen. Je weet dat er nooit iets gebeurt waar je niet aan toe bent. Je weet dat je leven ALTIJD het beste met je voorheeft. Okee, het leven geeft je niet altijd wat je zou willen, maar wél altijd wat je nodig hebt, ook al is dat onderbewust. Ik heb je inderdaad het één en ander te vragen en te zeggen. Ik nodig je inderdaad uit om even pas op de plaats te maken. Je bent eraan toe een aantal dingen scherp te stellen voor jezelf. Jij kiest of je daar oren naar hebt. Je mag gerust terzijde laten liggen wat ik jou te vertellen heb, al weet je ook: hoe langer je je verzet tegen wat je te leren hebt, hoe heftiger het bij je terug zal komen. Misschien zal ìk het dan niet zijn die je probeert te attenderen op een groeimogelijkheid, maar een andere situatie die je fysiek, emotioneel of mentaal raakt. Ik weet dat het moeilijk voor je is om je aandacht van me af te houden. Ik weet dat ik er letterlijk op druk dat ik iets waardevols voor je mee heb. Maar jij bent diegene die kiest.

Dus dringend? Als je jezelf graag een volgende spiegel met gelijkaardige boodschap bespaart, gun het jezelf dan inderdaad om je nu open te stellen voor waar ik in jouw leven voor sta.

LEEN: Voet, ik voel me wat heen en weer bewegen tussen weten dat ik er niet omheen wil en kan, en angst om te laten doordringen waar het echt over gaat.

Maar goed, ik ben bereid de confrontatie aan te gaan met de dingen waar ik me tot nu toe voor heb verstopt, om voorbij mijn angst te kijken, want ik weet dat daar grootse schatten wachten.

Vertel me, voet: waar mag ik mijn bewustzijn op laten schijnen? Wat komt jouw gebroken toestand me vertellen?

VOET:

Leen.

Waar sta jij nog niet volledig voor wie je bent? Je staat al redelijk stevig, dat zeker, maar kan het zijn dat er nog een randje ontbreekt om helemààl te gaan staan?

Ik ben over het algemeen intact gebleven, maar aan de linkse rand ben ik gebroken. Ik heb me gebroken op je angst: je angst om afgewezen te worden als je keuzes maakt die je pure voelen je wijst, ook al is dat vaak tegen de waarden en normen in die je zijn aangeleerd. Veel van die waarden en normen vallen niet meer te rijmen met wat jij diep vanbinnen voelt. Bepaalde keuzes maak je om erbij te horen, om niet uit de toon te vallen, maar daarmee laat je jezelf vakkundig in de steek.


Hoe vaak heb je dat al gedaan, lieve Leen?

Hoe vaak heb je je waarheid aan de kant geschoven om anderen te behagen?

Hoe vaak heb je je kracht verloochend, in de waan dat je anderen daarmee een plezier zou doen?

Hoe vaak ben je vierkant tegen je intuïtie ingegaan omdat je geloofde dat het met je verstand alleen ook wel zou lukken?

Hoe vaak heb je je hoofd gebogen en jezelf klein gemaakt om te passen in de hokjes die je omgeving als ‘de juiste’ beschouwt?

Hoe vaak heb je je mond gehouden uit angst voor oordeel?

Hoe vaak heb je al getwijfeld aan je buikgevoel omdat dat een andere taal sprak dan wat je om je heen hoorde?

Hoe vaak heb je je eigen unieke weg aangepast aan de gebaande wegen?

Hoe vaak heb je getwijfeld aan de gedachten en woorden die je hart je ingaf?

Hoe vaak heb je de sprankelende energie die je in je voelt aan de wereld onthouden, bang om gezien te worden?

Hoe vaak heb je je ware Zelf ontkend en verstopt uit angst niet te mogen bestaan?

Het is tijd.

Tijd om te breken.

Breek nu maar met wat jou tot nu toe tegenhield om jezelf volledig en vol vertrouwen met de wereld te delen. Eer de talenten die je hebt door ze ongeremd te gebruiken. Eer de kracht die je hebt, de energie die je voelt, je hart dat spreekt. Ga de weg die voor jou als de juiste voelt. Laat je niet afleiden door de behoefte aardig gevonden te worden. Weet dat je leven ALTIJD het beste met je voorheeft, en dat je veilig bent, waar en wanneer ook. Want jouw goddelijke kern IS er en wil uitgeleefd worden. Daarom ben je hier, Leen. Je hebt letterlijk en werkelijk ALLES in je om ten volle te zijn wie je bent.

LEEN: Ik heb je begrepen, voet. Ik ben je dankbaar voor je diensten, in het bijzonder van de afgelopen weken. Dankje om me deze spiegel te tonen.

Ik zie meZelf weer een stuk meer helder, en ben bereid het werk te verrichten dat nodig is om me mijn oorspronkelijke kracht te herinneren.

In mijn binnenwereld ga ik alvast helemààl gaan staan en het in mijn gedachten en handelingen met de wereld delen. Jij volgt dan wel op jouw tempo. Ik heb het geduld met jou zoals jij het hebt met mij ;)
525 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven